Att vara elev på HT Lärling

Läs om Mikaela och Daniels erfarenheter som lärling inom HT.

Daniel och Mikaela berättar om sina erfarenheter av lärling

Daniel Ellsäter och Mikaela Edfast tog i våras studenten på Liljaskolans Hotell- och turismprogram. De är först ut att prova utbildningen med som lärling. De berättar att lärling först och främst ger dem extra mycket tid på arbetsplatser.

Mikaela bor i Umeå. Hon kände tidigt i grundskolan att hon ville gå en utbildning mot ett yrke inom service.

– Hotell- och turism passar mig perfekt! Jag hade kompisar som redan gick på Liljaskolan och de berättade att det fanns många trevliga människor där och att alla stilar passar och trivs där, berättar Mikaela.

– När jag gjorde en dags PRASO där och träffade lärarna bestämde jag mig. De var jättetrevliga och på HT var det bara 16-17 elever i klasserna och det tyckte jag var bra. Därför blev HT Liljaskolan mitt förstahandsval till gymnasiet.

Hur har du upplevt lärlingsutbildningen?
– Inför trean fick vi information om lärling. Jag ville gärna prova på något nytt och sökte. Det innebär mer praktiskt arbete. Nu till våren kommer jag att jobba som lärling på ett hotell på Teneriffa 12 veckor som aktivitetsledare.

Vad ser du fram emot?
– Att lära känna personalen och jobba med gäster som har höga förväntningar. Gäster från många olika länder som vill ha bra service med upplevelser och god mat.

– Jag får mycket mer praktik än kompisar som valt andra yrkesprogram. Och jag känner mig väl förberedd av mina lärare på Liljaskolan.

Vad har du främst med dig från dem?
– Vi har lärt oss att tänka kreativt, inte vara rädda eller gömma oss i ett hörn. Det gäller att ta vara på de möjligheter man får! poängterar Mikaela.

Vad drömmer du om efter examen till sommaren?
– Jag vill se och jobba på flera olika platser, skaffa erfarenhet från olika typer av turismjobb. Men var jag hamnar vet ja inte än. Jag är öppen för nya jobbutmaningar, berättar Mikaela Edfast förväntansfullt.

 

Daniel flyttade från Upplands Väsby till Vännäs
Daniel Ellsäter berättar att han trivdes bra med Liljaskolans lärlingsutbildning på hotell- och turism, han upplever den lite mer som ett riktigt jobb inte bara praktik.

Hur kom det sig att du valde Liljaskolan?
–  Jag träffade lärare från skolan på gymnasiemässan i Älvsjö. Sedan jag hoppat av från skolan i Sollentuna åkte jag till Vännäs och träffade lärare och elever på Liljaskolan. Jag träffade också skidtränarna eftersom jag valde Freeskiing som idrottsspecialisering.

Hur har du trivs med utbildningen?
–  Hotell- och turism har varit bra för mig med mycket praktik och praktik till och med utomlands. Jag har varit en månad på Teneriffa som aktivitetsledare på en äventyrspark i bergen. Nu senast var jag på turistbyrån i Umeå där jag fick jobba i receptionen och svara på mail och i telefon.

– Jag trivs också bra med lärling, det är lite mer som ett riktigt jobb, inte bara praktik, tillägger Daniel.
Och hur har du upplevt Liljaskolan och att bo i Vännäs?
– Jag trivs bättre här än i Stockholm. Det gick bra att flytta upp, det är lugnare här och trevliga människor. Samtidigt var det spännande att få börja om på ett nytt ställe. Den här skolan är mindre än den jag gick på i Sollentuna och här får man bättre kontakt med lärarna, klasserna är också mindre. Det är en mer personlig skola!

Vad satsar du på under vårens lärlingsplats?
– Jag ska vara i Skiheisen en liten skidort utanför Hemsedal i Norge under 6 veckor. Där ska jag hjälpa till i skidskolan, med liften och pisten, samt i ett fik. Det är också vad jag helst vill göra efter gymnasiet, jobba på en skidanläggning i Norge eller Sverige, avslutar Daniel.


Text: Roland Samuelsson