Årets unga stjärnskott

Tina Jacobsson tog studenten på HV textil design 2011. Hon blev utsedd till Årets unga stjärnskott på Handelsgalan 28 jan 2017 i Umeå. Hon jobbar nu som chef för Lyko på Avion Umeå. Här berättar hon vad Hantverksprogrammet och Liljaskolan betytt för henne.

Hur känns det att ha fått utmärkelsen?
– Det känns jättestort! Det här jobbet på Lyko är ju mitt första chefsjobb. Att så tidigt få bekräftelsen att jag är på rätt väg är både jättekul och viktigt för mig, berättar Tina Jacobsson när vi möter henne på Lycko i Umeås nyaste köpcenter Avion.

Hur kom det sig då att du valde HV Textil design på Liljaskolan?
– Jag gillar utmaningar. Hade knappt sytt någonting när jag började på gymnasiet. Vår klass var den första som gick den nya utbildningen. På något sätt fastnade jag för att söka dit när jag i nian fick besöka skolan för information om programmet.
– Kanske var det informationen om textil design och den första kontakten med mina blivande lärare som avgjorde. Jag fick stort förtroende för lärarna direkt, de brydde sig verkligen om oss och ville att vi skulle lära oss mycket. Jag tycker att Lilja är en jättebra skola med lärare som är duktiga på att lära ut och som är lätta att prata med och få bra kontakt med.

Har du några råd till de elever i årskurs 9 som nu ska välja till gymnasiet?
– Många som går i nian sätter för stor press på sig själva, att man måste veta vad man vill bli och därför välja rätt. Men jag valde något som jag tyckte var roligt och intressant under gymnasiet. Det gav mig trygghet och en utbildning som gjorde att jag hittade mina egna vägar vidare.


Vad gav utbildningen på Liljaskolan dig?
– Jag är jättenöjd med utbildningen! Jag fick lära mig allt från grunden, kunde ju nästan ingenting inom området när jag började.
– Utbildningen är så bred och ger många möjligheter till specialiseringar, berättar Tina. Jag lärde mig sy, fick kunskaper om textilier och om färgkomposition. Dessutom valde jag till en kurs i exponering i butik och flera kurser i personlig styling. Alla detta har jag haft nytta av under alla mina jobb efter examen.
– Vi var också första gänget som fick göra praktik på Teneriffa med designern Santi Castro. Dessutom fick vi studera mode och kultur under en studieresa till Barcelona.

Vad innebär motiveringen till priset Årets stjärnskott för dig?
– Motiveringen från juryn var: ”Att vara ung chef kräver mod. Att med kraft kunna leda sina medarbetare mot gemensamma säljmål och leverera en hög service utöver det vanliga imponerar.
Årets unga stjärnskott har gjort allt det och därtill alltid följt sin passion – att utvecklas och nå nia mål.”
– Ja, det känns fint formulerat. Jag har som mål att växa och utvecklas både som person och inom yrket!


Vad kan det innebära för dig i vardagen?
– Att sätta upp delmål. Ett delmål är att göra det jag arbetar med nu så bra som möjligt och att vara nöjd med det! Sedan får jag se vart det leder vidare.  Det handlar också om att vara en äkta person, att vara sig själv.


– Bild och text: Roland Samuelsson

Bilden nedan: Tina i mitten tillsammans med två av medarbetarna t.v. Rebecka, t.h. Emma.