J18 Vännäs HC och Liljaskolan till SM-slutspelet

Eleverna i Liljaskolans hockeygymnasium spelar i Vännäs HC och säkrade i helgen seriesegern i J18 Elit norra. Trots att en match återstår av serien är laget nu kvalificerat till SM-slutspelet och 16-delsfinalen som startar den 9 mars. ”Avgörandet i helgen var resultatet av en härlig laginsats från alla”, berättar lagkapten Johan Fahlgren när vi träffar laget på måndagsmorgonen under en rast i studierna.

Vännäs J18 Elit norra seriesegrare 2016/17


J 18 består av 22 killar födda -99/00 hemmahörande i olika delar av Sverige. De kombinerar nu sin satsning på ishockey med studier på gymnasiets barn- och fritidsprogram, bygg- och anläggning, samt ekonomiprogram. Det är tränarna Patrick Ljunggren och Jeff Lundberg som svetsat ihop de vid skolstarten främmande individerna till ett mycket väl samspelt lag. "Det här är vår största framgång - vi skriver historia i Vännäs! Det är mycket inspirerande, berättar Patrick Ljunggren. 

Bilden ovan: nedre raden från vänster Mathias Wikström, Lycksele, Johan Fahlgren, Skellefteå, Helmer Oskarsson, Kiruna, Filip Bergsdorf, Hörnefors, Marcus Abrahamsson, Täby. Mittersta raden fr.v. Herbert Svensson, Västerås, Albin Modin, Sollefteå, Jesper Kenttä, Malmberget, Gabriel Österberg, Waxholm, Mathias Nordström, Sollefteå, Jonas Reiman, Köping, Albin Larsson, Ekerö. Övre raden fr.v. Joacim Eriksson, Malmberget, Ludvig Löfström, Tierp, Oskar Lindblad, Lycksele, Gustav Nilsson, Lycksele, Carl Wahlén, Saltsjöbaden. Saknas på bilden gör målvakten Ander Buses, Leksand och Jonas Forsberg.

Vinst i helgens avgörande hemmamatcher
Under helgen spelade Vännäs HC två avgörande hemmamatcher som resulterade i segrar och avancemang till SM-slutspelet för J18.
- Härligt att vi gått så långt, det är faktiskt första gången hockeygymnasiet lyckats med den bedriften, berättar de lyckliga hockeykillarna när vi ber dem berätta om helgens segrar.
- Vi behövde vinna två av de tre återstående matcherna, men vi ville avgöra på hemmarinken och satsade  därför allt på helgens matcher, säger en stolt lagkapten Johan Fahlgren.

Vad avgjorde till er fördel?

- I lördagens match var vi rätt överlägsna, vi hade allt att vinna och Härnösand låg utan möjlighet att nå slutspelet. Vi gick ifrån till 4-0 efter två perioder och då var matchen i stort sett avgjord, berättar Gabriel Österberg.
- Segern kom efter en stark laginsats där alla spelare gav allt för att vinna. Jag hade turen att sätta två baljor, berättar Helmer Oskarsson.

Lagseger på söndag
Det betydde att söndagens match blev avgörande, seger där och slutspelet skulle vara i hamn. Matchen mot Kramfors – Alliansen blev jämn där båda lagen gjorde allt för att vinna. Vännäs HC visade ett högre tempo vilket kom att fälla avgörandet.
Lycklig tremålsskytt blev Marcus Abrahamsson som gjorde målen i följd och lade grunden till segern.
- Men det kändes inte klart även om Helmer sedan ökade till 4-2, eftersom en hel period då återstod. Vi lyckades hålla ut hela matchen tack vare att hela laget spelade för varandra och säkrade bakåt, berättar Marcus Abrahamsson.

Vad händer nu?
Grabbarna har nu siktet inställt på 16-delsfinalen i SM. Den 9 mars möter Vännäs HC J 18 ett lag från J 18 Allsvenskan.
- Vi är jättelyckliga att ha nått så långt! Nu gäller det för oss att bevisa i mötet mot lagen i allsvenskan att vi verkligen är ett lag som måste tas på allvar, betonar hela gänget.

Roland Samuelsson

 


 

Publicerad 2017-02-27